vrijdag 19 augustus 2011

E-reader?

Al een tijdje loop ik te twijfelen of ik een e-reader wil kopen of niet. Het lijkt me heerlijk om niet meer te slepen met dikke boeken, vooral op vakantie. En je ook niet meer druk te hoeven maken over hoeveel boeken je mee moet nemen, je kunt er zomaar nog één downloaden als je onverhoopt alles uit hebt.
Maar ja, wat voor merk koop je dan en wat voor boeken kun je er dan op zetten. Als je een Nederlandse koopt, kun je er dan ook boeken opzetten die van Amazon komen. En als je een Kindle koopt, wat van Amazon is, kun je er dan ook Nederlandse boeken op zetten, dat zijn vragen waar ik graag een antwoord op zou krijgen voor ik tot de aanschaf over ga.
Vlak voor de vakantie ontdekte ik dat Kindle een app heeft voor Android. En laat nu mijn nieuwe telefoon op Android draaien. Dus ik heb gelijk de app gedownload en gezocht tussen de e-books naar de gratis downloads, want ja, ik wilde het vooral uitproberen... Ik vond diverse leuke boeken.
Het scherm is erg klein, een beetje boek is op dit schermpje meer dan 2000 bladzijdes, je blijft "omslaan" maar het werkt wel. Best handig, in de auto, in de wachtkamer bij de dokter, als je 's nachts het bedlampje niet aan wilt doen, als je je handwerkje vergeten bent en lang moet wachten enz.
Of er een echte e-reader komt? Wie weet? Maar dan wil ik eerst rustig antwoord zoeken op al mijn vragen. Als je me verder kunt helpen of tips hebt dan hoor ik het graag! Nu kan ik alleen Engelse boeken via Amazon downloaden. Nu lees ik graag Engels, dus dat is niet zo erg, maar toch...
En weet je wat zo leuk is? Bonnie geeft regelmatig in haar blog een tip als er weer een boek gratis te downloaden is, dus haar zal ik zeker ook blijven volgen.

For a while I doubt whether I want to buy an e-reader or not. It seems wonderful to stop dragging heavy books, especially on vacation. No longer worrying about how many books you will need to bring, you can just download one if you unexpectedly have finished all books.
But so what brand do I buy and what books can I put on it? If I buy a Dutch, can I use books that come from Amazon. And if I buy a Kindle, which is from Amazon, can I use Dutch books on it, those are questions which I would like to have answered before I go on to a purchase.
Just before the holidays, I discovered that Kindle has an app for Android. And now let my new phone be running on Android. So I did download the app straight away and searched among the e-books to free downloads, because yes, I was mainly trying ... I found several great books.
The screen is very small, a little book on this screen is way over 2000 pages, you will need to scroll the pages a lot, but it works. Handy in the car, in the waiting room at the doctor, when at night you don't want to turn on the bed light, if you forgot your needlework and have a long wait, etc.
Whether I will buy a real e-reader? Who knows? But first I want to have answered all my questions. If you can help me further or have tips please let me know! Just now I only can download English books through Amazon. Now I like to read English, so it's not so bad, but still, it would be nice to be able to read Dutch books on it too...
And you know what's fun? Bonnie regularly gives a hint in her blog for free downloads, so I will keep a close eye on her blog!

11 opmerkingen:

qm zei

ja, hier zit er nog eentje te dubben over de aanschaf.
weet er ook te weinig vanaf om zo even eentje te halen. hoorde gister van iemand die een Tablet heeft aangeschaft en daar weer laaiend enthousiast over is , kun je ook boeken op lezen zei ze.
moet nog maar nog maar even rond sneupen.
succes, groet Anneke

Marie-Thérèse zei

Ik heb al weer een tijdje mijn kindle. "Ze" (Amazon dus) beloofden, dat het snel mogelijk zou zijn om ook andere talen te kunnen kopen.Pas een paar maanden geleden is voor ons hier in Duitsland ook via de duitse Amazon bereikbaar. Het blijft wat dat betreft dus nog een beetje behelpen. Dat is erg jammer, want ik lees nooit meer een boek van papier. Ik vind ook het argument, dat we zo bomen sparen erg goed.

Ik vind echter de Kindle alleen aan te raden voor boeken zonder plaatjes. Romans gaan echt prima en je kunt een heleboel boeken erop zetten. Scheelt op reis toch gauw een hoop gewicht en plaats in je koffer.

Hoe andere eReaders werken weet ik niet. Toen wij die van ons kochten was de Kindle het gemakkelijkst in gebruik. Maar dat je alleen het formaat van Amazon kunt gebruiken kan een nadeel zijn.

De iPad geeft een verlicht beeldscherm. Daar heb ik nog te weinig ervaring mee.
Voor boeken en tijdschriften met plaatjes is dat echter ideaal.

DH en ik hebben nu ieder een Kindle en een iPad en gebruiken beiden.

Ben benieuwd wat je besluit zal zijn en groetjes uit Duitsland

Thea zei

Hier is nog een twijfelaar op zoek naar ervaringen van gebruikers. Waar ik benieuwd naar ben is het volgende. Een e-reader heeft een speciaal scherm, zonder verlichting, daarmee kun je ook buiten goed lezen. Dat schijnt bij een tablet niet zo te zijn: een tablet heeft een verlicht scherm waar je, buiten in de tuin zittend, niet goed op kunt kijken (heb ik me laten vertellen). Ben ook benieuwd naar evt. volgende reacties.
Groetjes
Thea

Aline zei

Ik weet het wel! 'k Blijf gewoon bij de papieren boeken, dat vind ik toch het heerlijkst: met een boek op de bank kruipen. Ik heb niet het idee dat dat met zo'n E-book gaat lukken. Volgens mij mis ik dan het eh..intieme (?) van een 'echt' boek.
Maar veel succes met beslissen.

Anoniem zei

Hier is nog zo'n tijfelaar. Eigenlijk moet je zo'n ding gewoon eens kunnen huren en uitproberen. Ik ben heel benieuwd naar de reactie's en ervaringen. Hebben ze dan ook de boeken van Jennefer Chiavarini als E-book?

Bette zei

Jantine,

We have both a Kobo ebook reader (for Paul and an iPad. On my iPad, I have the apps for Borders, Kindle and iBooks. I personally mostly use the Kindle app, but all my books for reading are naturally in English (I do still TRY to read Dutch, with TRY being the operative word!) I have the 16gb iPad1, and currently find that suitable for all my needs.

Cisca zei

Ik heb alle reacties met veel belangstelling gelezen en het duizelt me. Ik dacht een tijdje geleden ook dat ik zook eens een e-reader aan moest schaafen, vooral voor de boekenkast, die uitpuilt, en ook voor de koffers, die teveel gaan wegen. Mijn jongste zoon, voor wie computers zijn werk zijn, zei, dat dat ouderwets was inmiddels. Dus nog steeds niets gekocht, want al die namen duizelen me. Dus aan mij heb je ook niets, sorry!
Groetjes, Cisca

Gerreke zei

Er moet wat te dromen overblijven natuurlijk en zo werk het ook al zal het niet optimaal zijn.

Toegegeven, geef mij maar gewoon een boek, een goede stoel en een lekker bak koffie!

Mariska zei

Hoi Jantine ,Ik heb zelf een ereader(tablet) van de intertoys de difrnce die was amderhalve maand geleden 49,95 deze heeft geen e-ink maar wel het lichtje voor als je in het donker wil lezen ,in de volle zon kun je hem niet lezen maar in de schaduw is hij voor mij goed genoeg leesbaar , mijn dochter heeft er eentje van archos de goedkoopste en heb daar dezelfde ervaringen mee ,ik mis het boek vasthouden niet alleen je moet hem natuurlijk wel op tijd opladen .
Mocht je nog vragen hebben dan kun je me gewoon mailen .

groetjes Mariska

Shirley zei

Ik kreeg voor mijn verjaardag een Pandigital e-reader, en ik ben er heel blij mee! Ik kan boeken via Eci, Libris en Bol.com uploaden, gewoon via het boek zelf, want er zit ook Wifi op! (kan op vakantie ook email lezen, typen gaat wat lastiger, je moet hard tikken op het scherm) Is ook Android gestuurd. Ik werk dan via de draadloze internet van thuis, als ik een boek wil kopen. Maar ik kan ook via mijn pc een boek kopen, en dan de ereader aan de pc koppelen en dan zo op het boek zetten, maar dit is omslachtiger, vind ik.
Heerlijk om in bed te lezen, hoeft geen licht aan te hebben, en ook geen leesbril op, gewoon de letters wat groter zetten.

Heidi zei

Ik worstel al een tijdje met hetzelfde. Maar de boeken die ik steeds zie op AmazonUK zeggen voor UK download only. Heb je die probleem niet gehad?

Hugs en groetjes,
Heidi