maandag 27 september 2010

Autisme (MMHM 24)

Lucas tijdens zijn verjaardagsfeestje in de bouwspeeltuin in Rotterdam
Misschien zul je denken, autisme, dat is toch niet een onderwerp voor een Happy Monday? Dat is het ook niet voor iedereen, en is het ook lang niet altijd voor ons, maar op dit moment wel!
Zoals velen van jullie wel weten heeft onze middelste zoon Lucas PDD-NOS en ADHD. Dat is niet altijd gemakkelijk. Zo'n vier jaar geleden is de diagnose gesteld en hebben wij hulp gezocht bij Profila zorgverlening, een christelijke stichting. Daar zijn wij tot nu toe erg blij mee! Wij als ouders worden begeleid, Lucas wordt begeleid en ook gaat hij ongeveer eens per maand logeren.
Ruim twee jaar geleden hebben we de stap gezet om hem naar het speciaal basisonderwijs te sturen. Tot nu toe pakt dat héél goed uit!
Afgelopen jaar hebben we besloten dat hij een jaar langer over de basisschool gaat doen. Dat kan makkelijk, hij is van 7 juli en zou anders amper 12 zijn als hij naar de brugklas gaat en zal nu net 13 zijn. Vanwege de leerstof had het niet gehoeven, hij komt lekker mee, maar qua sociaal-emotionele ontwikkeling zal het heel goed voor hem zijn. En dat merken we nu al! Omdat hij geen schoolverlater is is hij bij zijn oude juffen gebleven en nu een van de oudsten in de groep. Het is een veel rustiger groep dan vorig jaar. We hebben op dit moment een hele relaxte Lucas.
Wij vermoeden dat het door de rustige groep komt, maar ook omdat hij niet langer (onbewust) op zijn tenen hoeft te lopen om maar mee te komen met die grote stoere jongens.
En daar zijn we heel blij mee! Voor ons maar ook voor hem. Want rust in je hoofd en in het gezin betekent dat je ruimte hebt om op allerlei vlakken te groeien en dat merken we! In allerlei opzichten, maar zeker ook qua gedrag en zelfstandigheid.
Reden genoeg om er een Happy Monday aan te wijden!
Hebben we geen prachtige hut gebouwd?
You might think why Autism is a subject for Happy Monday. For lot of people it isn't and very often it is not for us either, but just now it is!
As you might now, our son Lucas has PDD-NOS and ADHD. We have known this for 4 years now. We did find a Christian organization that is helping us and Lucas and he is staying with them about a weekend a month to.  They have given us a lot of help!
Two years ago we decided it would be better if Lucas went to a different school with more kids with problems like him or totally different problems, but much more help and much less children in each classroom. This has helped him and us a lot.
If we would follow Dutch guidelines he would go to secondary school next year. Last year we decided he will stay at this school a year longer, not for his learning, he is doing quite well, but because his social and emotional development. Because of this decision he is now in a class with younger children. It is a much more quiet group then last year and Lcuas is sooo relaxed! We think that not having to cope with all this boisterous talk and behaving of the older boys has (unknown) taken a lot of energy from him.
And we enjoy it! With much more peace at home and quietness in your head there is room to learn! And he does, behavior like and independent like! So there is reason plenty to be very thankful!

15 opmerkingen:

soyee zei

Goed zo, wat fijn voor Lucas en jullie dat die belangrijke beslissingen genomen zijn, van SBO en van een jaartje langer blijven.
Kennelijk zijn jullie met elkaar op de goede we. A Happy Monday meer dan waard.

Kris zei

Fantastic photos!

I have a friend who has two boys with autistic spectrum disorder diagnosis. (One asbergers, the other I can't remember) It is hard work for her. You are lucky to have found such a good situation for Lucas and to have help. It sounds like it makes a big difference for him and for your family.

Aritha Vermeulen zei

Mooie blog over Lucas! Zo komt hij echt tot zijn recht, denk ik. Met speciaal onderwijs en een jaartje extra. je hoopt dat dat ze iets steviger in de schoenen staan straks met nèt iets meer bagage! Geniet van de mooie momenten met hem!

Sandra zei

Wat fijn dat er meer rust komt voor Lucas en iedereen in het gezin! En de hut is ***** (5 sterren) 0:))

Margeeth zei

Heel verstandig.

Cisca zei

Dat is inderdaad een Happy Monday. Fijn, dat er zoveel begeleiding is en dat jullie klaarblijkelijk de goede beslissingen nemen!
Groetjes, Cisca

Tracey zei

Wat een leuk huisje!! :-) Mijn Zoon is ook autistisch en ik vind ook dat rust en stilte zijn zo belangrijk voor het leren. Hij is benadrukt(geshokt?) door het geluid van andere kinderen. Dank u wel voor deze "Happy Monday".
P.S. Sorry als mijn Nederlands is niet goed, ik heb om hulp te krijgen van Google!!

anneke zei

fijn om te lezen dat het zo goed met hem gaat; en wat fijn dat jullie deze omstandigheden hebben kunnen creëren voor hem door deze beslissingen! Gelukkig dat er in Nl wat dat betreft mogelijkheden zijn.

conny's quilts zei

Wat fijn dat jullie keuze zo goed uitpakt voor Lucas. Ik weet dat je daar echt heel blij mee kunt zijn. Je hebt ook altijd veel zorg met een kind met deze problemen en dan is het heel belangrijk oog en oor te houden voor wat allemaal wel kan en wat wel goed gaat!

Silvia zei

Jantine,
Wat een goed besluit om je zoon nog een extra jaar te laten in het basis onderwijs!
Malea zit sinds 5 jaar op het speciaal onderwjs en het bevalt ons erg goed.
De diagnose die toentertijd is gesteld is waarschijnlijk niet goed en we gaan de mallemolen weer in maar een kind heeft een rustige omgeving nodig!
In je hoofd maar ook in de "echte" wereld.
Geniet vvan die momenten!
Silvia

Marielle zei

Dat is zeker een happy monday, wij zitten juist weer in zo'n op je tenen lopen periode met nathan. Het maakt me echt verdrietig om te zien hoe dat mannetje soms in de knoop zit met de wereld om hem heen.
Die bouwspeeltuin ziet er trouwens echt gaaf uit.

Jeanet zei

Mooi stukje. Fijn dat jullie er zo positief mee om kunnen gaan en dat je nu een rustige periode mag hebben. Geniet ervan

Mama Monique zei

Mooi geschrven Jantine. Ik kan me goed voorstellen dat dit een bericht voor je Happy Monday is.

Fijn om te lezen dat alle hulpmiddelen zo goed werken en dat er vooruit gang is geboekt. Daar doe je het tenslotte toch voor?

teresa zei

This sounds like the pefect decision for Lucas. I love the concentration on his face in the photo of him hammering. xx

Ans zei

Hallo Jantine,
Wij hebben ook een dochter met PDD-NOS, en zijn vanaf haar vierde jaar van hot naar her gestuurd met haar. Zij wordt volgende maand 20, is vorig jaar weggelopen voor de zoveelste keer en woont nu samen met haar vriendje. Dat gaat alles behalve goed, maar zij wil geen hulp meer. Ze zegt dat ze het allemaal wel weet. Het is zo moeilijk daar mee een weg te vinden, het geeft ons zoveel zorgen. Dan is het fijn te lezen dat er kinderen zijn die wel goed begeleid worden. Gr. Ans